12 септември Античен театър-Пловдив   На 12 септември от 20.00 часа Държавната опера-Стара

...
12 септември
Античен театър-Пловдив
 
На 12 септември от 20.00 часа Държавната опера-Стара
Коментари Харесай

Старозагорски "Дон Кихот" гостува в Античния театър

12 септември

Античен театър-Пловдив

 

На 12 септември от 20.00 часа Държавната опера-Стара Загора ще показа за първи път на сцената на Античния спектакъл своята впечатляваща режисура на балета " Дон Кихот ". Спектакълът по музика на Лудвиг Минкус е измежду върховите достижения на класическия танц. Хореографът и премиер-солист на Щатсбалет-Берлин Аршак Галумян внася хореографска прохлада и автентичен режисьорски прочит, обогатявайки образното усещане с доста театрални, даже кинематографични изразни средства. Художник на декора и костюмите е италианецът Салваторе Русо, като единствено тоалетите, ушити особено за постановката, наброяват 147.

В обилния театър взе участие цялата многонационална балетна натрупа на Старозагорската опера под управлението на арт шефа Силвия Томова. В функциите на Китри и Базил пловдивчани и гостите на града ще имат опцията да приветстват примабалерината и носителка на " Кристална лира " Анелия Димитрова и очарователния солист Томоки Ишиго. Александър Желев ще бъде в ролята на Дон Кихот, а Калин Любенов - Санчо Панса. В останалите колоритни функции ще танцуват Фредерико Пинто, Харука Суга, Мартина Префетто, Ромина Славова, Ивайло Янев, Фиорди Лоха и др. 

През 1869 година Петипа замисля нов балет по претекстове от романа на Сервантес " Дон Кихот " - история, която нееднократно е оживявала на сцена. Още през XVIII век в доста европейски театри били поставяни балети под това заглавие по музика на разнообразни композитори. Но в тях не се употребявал сюжетът на популярния разказ, а добавените новели, които описват за сватбата на Камачо (във френските версии Гамаш) и любовта на Китри и Базил. Петипа също се възползвал от този сюжет. Музиката била написана бързо от австрийския композитор от чешки генезис Лудвиг Минкус и на 14 декември 1869 година се състояла премиерата на комедийния балетен театър на сцената на московския Болшой спектакъл. 

" За мен като хореограф " Дон Кихот " е първото огромно класическо заглавие, което слагам, и съм благополучен, че това се случва тъкмо в Стара Загора. В хореографията си съм заложил доста хумористични подиуми, тъй че представлението да не е единствено за възрастни, а да е забавно и за деца и младежи. Много е значимо спектакълът да бъде занимателен за младата аудитория. " Дон Кихот " е първият балет, който съм гледал като дете, и е първият балет, в който участвах още като възпитаник в балетното учебно заведение ", споделя режисьорът и хореограф Аршак Галумян. 

Билети се продават на касата в Дома на културата " Борис Христов " и каса Opera Open на основната улица под тепетата. 
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР